Czyszczenie lodówki powinno odbywać się regularnie. Jeżeli chcemy zadbać o to, by przechowywana w niej żywność cieszyła się możliwie jak najdłuższą przydatnością do spożycia, czyszczenie lodówki jest absolutną koniecznością. Zakłada się, że lodówkę powinno czyścić się przynajmniej raz w miesiącu, a sam proces nie jest zbyt trudny, choć wymaga poświęcenia odpowiedniej ilości czasu.

Czyszczenie lodówki – o czym należy pamiętać?

Przede wszystkim – o wyłączeniu jej od prądu. Chcąc zabrać się za jej czyszczenie, warto także wyjąć z niej całą żywność oraz szufladki i przegródki – łatwiej będzie nam je wyczyścić. Należy także mieć na uwadze to, by nie stosować silnych detergentów czyszczących, które mogą pozostawić trwały i nieprzyjemny zapach po ich użyciu, czy nawet spowodować uszczerbek na zdrowiu jeżeli wejdą w kontakt z żywnością.

Postaw na domowe sposoby.

By skutecznie wyczyścić lodówkę, nie potrzebujesz do tego specjalistycznych detergentów. Wystarczy sięgnąć po to, co masz pod ręką – na przykład ocet, sól kuchenną, sodę oczyszczoną czy sok z cytryny. Chcąc uzyskać roztwór czyszczący z soli, należy rozpuścić kilka łyżeczek w przynajmniej litrze wody. Jeżeli po otwarciu lodówki czujesz nieprzyjemny, wydobywający się z niej zapach – z pomocą również przyjdzie Ci ocet. Szklankę napełnioną octem pozostaw na pewien czas w lodówce, a nieprzyjemna woń szybko zniknie. W sytuacji, gdy zauważysz w lodówce pleśń, która najczęściej pojawiać się może w pobliżu uszczelek drzwi, dobrze jest wyczyścić taką powierzchnię i następnie ją zdezynfekować – na przykład za pomocą spirytusu.