Zorganizowanie imprezy w ogrodzie z ogniskiem w roli głównej to świetna alternatywa dla popularnego grilla, którego to przecież nie każdy posiada. Pieczone kiełbaski, potrawy z kociołka czy podpieczone pianki – wszystko to najbardziej kojarzy nam się z ogniskiem, a jednocześnie przywołuje wspomnienia z młodości, kiedy to beztrosko spotykaliśmy się w gronie najbliższych znajomych na łonie natury przy ognisku. Jeżeli planujemy zorganizować ognisko w naszym ogrodzie, musimy się do tego odpowiednio przygotować i pamiętać o pewnych zasadach bezpieczeństwa.

Przygotowanie odpowiedniego miejsca.

Ognisko w naszym ogrodzie to doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu ze znajomymi lub rodziną. Jak jednak zawsze w przypadku ognia – najważniejsze jest nasze bezpieczeństwo. Miejsce, w którym planujemy rozpalić ognisko, powinno znajdować się z dala od zabudowań, roślinności oraz czegokolwiek, co mogłoby w szybkim czasie zająć się ogniem. Jeżeli już wytypowaliśmy odpowiednie miejsce, wyznaczmy w nim okrąg o średnicy wynoszącej około 100 centymetrów. Taki okrąg warto jest również odgrodzić sporymi kamieniami, lub cegłami.

Jak rozpalić ognisko?

Rozpalenie ogniska nie jest niczym trudnym – wystarczy zawczasu przygotować odpowiednią ilość drewna. Jeżeli chcemy ułatwić sobie zadanie, możemy dodatkowo zakupić specjalną podpałkę, która umożliwi szybsze wzniecenie ognia. Przygotowanie ewentualnych posiłków i potraw jest zależne tylko i wyłącznie od nas samych – możemy jednakowo wykorzystać specjalne tacki, kociołki lub zwyczajnie raczyć się pieczonymi kiełbaskami.